STEM EĞİTİMİ NEDİR?
STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) eğitimi okul öncesinden yüksek öğretime kadar tüm sınıf seviyelerini kapsayan bir yaklaşımdır. Öğrencilerin problemlere disiplinler arası bakış açısıyla bakmasını, yeni nesil eğitim yaklaşımıyla bilgi ve beceri kazanmasını hedefler. STEM, bireyleri başarılı olma ve bu değişen dünyaya uyum sağlama becerileriyle güçlendirmeyi amaçlar. Öğrenciler ezberden uzak bir şekilde araştırma ve sorgulama yaparak öğrenirler.
Dört disiplin iç içe geçmiş şekilde günlük hayata transfer edilerek kullanıldığı için öğrenmede kalıcılık sağlanır.
Stem Eğitiminin Faydaları
. Fen, Matematik ve Teknoloji okuryazarlık düzeylerini artırır.
· Eleştirel ve kritik düşünme becerisi kazandırır.
· Günlük hayatta karşılaşacakları hayat problemlerinin farkına varmalarını sağlar.
· Üreten birey olmalarını katkı sağlar.
· Yaratıcılığı artırır.
· İşbirlikçi çalışma becerisini güçlendirir.
· Kişilerarası iletişim becerilerini geliştirir.
· Değişime ve yeniliğe karşı merak duygusunu uyandırır.
· Girişimcilik becerilerinin gelişmesine destek olur.
· STEM kariyer alanlarında duyulan ihtiyacı karşılamalarını kolaylaştırır.
STEM Eğitimi Hakkında Uzman Görüşleri
Prof. Dr. Aziz Sancar
Nobel Kimya Ödülü Sahibi, Moleküler Biyolog
“Gençler, size tavsiyem, hayal kurun, merak edin, sorun, sorgulayın.” "Modern dünya, kendisini STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) alanlarında yetiştirmiş insanlara inanılmaz fırsatlar sunuyor. Bu fırsatlardan yararlanmak istiyorsanız, kendinizi okulun size sunduğu eğitimle sınırlandırmayın. Merak ettiğiniz konularla ilgili her türlü bilgiye, kaynağa, ve uzmanlara ulaşma imkanınız var. "
"Biz de çocuklarımızın ülkemize ekonomik bir mucize yaşatmasını istiyorsak, STEM müfredatımızı 21.yüzyıl bilgi, beceri ve yetkinlikleriyle zenginleştirmek zorundayız."
"Nobel ödülünü DNA onarımı üzerine 40 yıldır yaptığım çalışmalarım sayesinde aldım. Bu başarımı merakıma, sorgulamaya, pes etmemeye, ve çok çalışmaya borçluyum."
"Unutmayın, çalışan için hiçbir şey imkansız değildir"
Prof. Dr. Mete Atatüre
Türk fizikçi ve akademisyen. Cavendish Laboratuvarı olarak da bilinen Cambridge Üniversitesi Fizik bölümününün bölüm başkanıdır. Kuantum fiziği alanında çalışmaktadır.
“STEM eğitiminin uluslararası bir kavram olduğunun farkına varmak gerekir. Kendi çalıştığım üniversitede STEM eğitimi alan öğrencilerin %60’nın beklenenden çok daha farklı meslek alanlarına yöneldiğini ve STEM eğitimi sayesinde çok daha cezbedici yerlerde olduğunu gözlemledik.”